Buletiny

Oficiálny buletín Kawasaki

22 Júl 2024 Prvá verejná demonštrácia motocykla s vodíkovým motorom na svete

Dňa 20. júla spoločnosť Kawasaki Motors, člen skupiny Kawasaki Heavy Industries Group, uskutočnila prvú verejnú demonštračnú jazdu vodíkového motocykla ICE (spalovací motor) na svete od výrobcu sériovej výroby motocyklov na okruhu Suzuka v meste Suzuka v prefektúre Mie, Japonsko.
Vodíkový motocykel ICE bol navrhnutý a vyrobený ako súčasť výskumu, ktorý sa začal v marci 2023, pričom tento rok sa začali testovacie jazdy, ktoré vyvrcholili verejnou predvádzacou jazdou. V stroji je namontovaný vodíkový motor založený na 998 cm3 radovom štvorvalcovom preplňovanom motore, ktorý sa nachádza v motocykli Kawasaki Ninja H2, s úpravami, ktoré umožňujú priame vstrekovanie vodíkového paliva do valcov. Podvozok motocykla bol navrhnutý tak, aby sa do neho zmestili kanistre s vodíkovým palivom a systém prívodu vodíkového paliva na palube.
 
Vodíkové motocykle ICE jazdia na spaľovaní vodíka a vytvárajú zvuk a pulzujúci pocit, ktorý si jazdci užívajú pri otáčaní plynom, pričom vypúšťajú hlavne vodu*1.
V rámci svojej uhlíkovo neutrálnej iniciatívy spoločnosť Kawasaki Motors v súčasnosti vykonáva výskum a vývoj s cieľom realizovať funkčný vodíkový motocykel ICE*2 ako uhlíkovo neutrálnu možnosť pre jazdcov na začiatku 30. rokov 20. storočia.
 
Kawasaki Motors je riadnym členom HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology)*3, výskumného združenia zameraného na vodíkové technológie, ktoré aktívne vykonáva základný výskum vodíkových motorov, vodíkových plniacich systémov a systémov dodávky paliva s cieľom vyrábať vodíkové motory. poháňané malé mobilné vozidlá vrátane motocyklov.
 
S cieľom ešte viac posilniť značku Kawasaki bude Kawasaki Motors poskytovať produkty a služby, ktoré spĺňajú potreby našich zákazníkov a spoločnosti, vrátane úsilia o dosiahnutie uhlíkovej neutrality, keďže sa snažíme preskúmať všetky možnosti v snahe dosiahnuť šťastie a radosť všetkých. tých, ktorých životov sa Kawasaki dotýka.
 
Referenčné odkazy
Video z jazdy na vodíkovom motocykli ICE na okruhu Autopolis*4 (Kawasaki Motors Japan)
https://youtu.be/UgZeYBiGqtA
 
*1: Pri jazde sa spáli veľmi malé množstvo motorového oleja, čo vedie k tvorbe veľmi malého množstva CO2.
*2: Čas komerčnej dostupnosti sa môže líšiť v závislosti od infraštruktúry dodávky vodíkového paliva a stavu právnych predpisov v každej krajine.
*3: Výskumné združenie založené spoločnosťami Kawasaki Heavy Industries, Ltd., Kawasaki Motors, Ltd., Suzuki Motor Corporation, Toyota Motor Corporation, Honda Motor Co., Ltd., a Yamaha Motor Co., Ltd. v máji 2023 pre základný výskum vodíkových motorov pre malé mobilné vozidlá.
*4: Autopolis Co, Ltd. (Hita City, prefektúra Oita)